Fontos! 2020. 01.01-től változik az Adótanácsadók, Adószakértők, Okleveles Adószakértők kötelező továbbképzése

2020. több új változást hozott a kötelező továbbképzésekben. A legjelentősebb változás, hogy átalakult az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők továbbképzési rendszere.

A továbbképzési kötelezettség eddigi 5 éves időciklusa 2020. január 1-től megszűnik, az új rendszer alapelvei megegyeznek a mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszerével.

Az adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő szakemberek továbbképzési időszaka ötéves időszak helyett éves továbbképzési időszakká alakult át, a továbbképzési évek – a könyvelőkhöz hasonlóan – január 1-jétől december 31-ig tartanak. Előbbiek alapján az idei továbbképzési év 2020. január 1-jétől december 31-ig tart, ebben az időszakban kell az érintettekben 20 kreditpontot gyűjteniük. A 20 kreditpont megszerezhető továbbképzési programok teljesítésével, illetve 2 kreditpontot ér a minősített szakmai szervezeti tagság. A minősített szakmai szervezetek köre megegyezik a mérlegképes könyvelő továbbképzéshez minősített szervezetek, szerveződések körével.

A fentiek alapján tehát a résztvevőknek 2020. január 1-jétől már nem kell megküldeniük a Pénzügyminisztérium felé az igazolásaikat. A könyvelőkhöz hasonlóan az igazolásra csak egy esetleges adategyeztetés során lesz szükség. A folyamatban lévő ötéves továbbképzési időszakok 2019. december 31-én lezárultak, és ezekről a korábbi teljesítésekről sem kell adatot küldeni a hatóságnak. A továbbképzésre kötelezettnek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 20 kreditpontot kell megszereznie.
A továbbképzésre kötelezett a szakmai továbbképzési kötelezettségét a rendelet szerinti kreditpont-minősítési eljárás keretében megállapított kreditpontok megszerzésével teljesíti.

Fontos, hogy ugyanazon minősített továbbképzési program − ideértve annak elektronikus változatát is − csak egyszer jogosít kreditpontra.
Átmeneti intézkedésnek tekinthető, hogy a 2019. december 31-ig nyilvántartásba vett adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők megkezdett és folyamatban lévő 5 éves továbbképzési időszaka – függetlenül a teljesített továbbképzési évek és a megszerzett kreditpontok számától – 2019. december 31-ével lezárul, és a fentebb leírtak szerint 2020. január 1-jétől kezdődik.

Azok az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők, akik a megkezdett és folyamatban lévő 5 éves továbbképzési időszakukban, 2019. január 1-jét követően 2019. december 31-ig több mint 20 kreditpontot teljesítettek a továbbképzéseken való részvétellel, a 20 kreditponton felül teljesített kreditpontjaik beszámítását kérelmezhetik a nyilvántartásba vételt végző szervezettől a 2020. évi továbbképzésük teljesítésébe. A beszámítható többlet-kreditpontokról szóló igazolásokat a továbbképzésre kötelezett személynek 2020. december 31-ig kell megküldenie a nyilvántartásba vételt végző szervezet részére a Kormányzati Portálon közzétett tájékoztató szerint.

Bejelentkezés a KreditPont Klubba, vagy e-learning előadáshoz

Segítség a bejelentkezéshez

Aktuális konferenciáink

Elérhetőségek
Ankétok, tagi ingyenes rendezvények:
(1) 237-9872
E-mail: tana@saldo.hu
Előadások, konferenciák:
(1) 237-9872
Regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzése:
(1) 237-9873
OKJ-s képzések, vizsgaszervezés:
(1) 237-9898
E-mail: oktatas@saldo.hu
Azonosítóink, nyilvántartási számaink
Felnőttképzési engedélyszám: E-000906/2014
PM továbbképzési akkreditációs szám: 41/2009