Kérdések és válaszok a köztisztviselők továbbképzéséről

2014. január 1-jén megkezdődött a kormánytisztviselők és köztisztviselők első továbbképzési időszaka. A minősített továbbképzéseken történő tanulmányi pontok gyűjtésén alapuló új rendszer legfőbb jellemzőit az alábbiakban gyűjtjük össze.

1) Mely jogszabályok határozzák meg a továbbképzési kötelezettséget?
A közszolgálati továbbképzési rendszer kereteit a közszolgálati tisztviselők továbbképzéséről szóló 273/2012. (IX.28.) Korm. rendelet határozza meg.

2) Kikre terjed ki a rendelet hatálya?
A rendelet hatálya a Kttv. 1. és 2. §-ában meghatározott közigazgatási szervekre, továbbá az e szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselőkre és köztisztviselőkre terjed ki. Így elsősorban az államigazgatási szervek (minisztériumok, kormányhivatalok, rendőrség, büntetés-végrehajtás és katasztrófavédelemi szervek) kormánytisztviselőire és kormányzati ügykezelőire vonatkozik, de a polgármesterek és helyi önkormányzati képviselők közszolgálati továbbképzése esetén szintén a rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.

3) Hogyan lehet a továbbképzési kötelezettséget teljesíteni?
A kormánytisztviselő, köztisztviselő továbbképzési kötelezettsége a közszolgálati továbbképzési, valamint szakmai továbbképzési programokkal, illetve a vezetőképzésekben való részvétellel teljesíthető. A továbbképzések teljesítésének mérése tanulmányi pontrendszerrel történik.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőnek, köztisztviselőnek a továbbképzési időszak alatt legalább 128 tanulmányi pontot, a középfokú végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőnek, köztisztviselőnek legalább 64 pontot kell teljesíteni.

4) Milyen jellegű képzésekkel lehet tanulmányi pontokat szerezni?
- A képzések egyik csoportja az általános információkat nyújtó, ún. közszolgálati továbbképzések, melyeket kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosít.
- Kizárólag a vezető beosztásban tevékenykedő közszolgálati tisztviselők részesülhetnek vezetőképzésben, amelyet szintén az NKE nyújt.
- Lehetséges nyilvántartásba vett belső továbbképzéseken is részt venni, amelyeket a közigazgatási szervek nyújthatnak.
- És tanulmányi pontok gyűjthetők minősített továbbképzéseken is, amelyeket felsőoktatási intézményektől vagy akkreditált felnőttképző intézményektől (pl. Saldo) lehet igénybe venni, és amelyeket a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium minősített. Ezek a minősített továbbképzések a
KTK honlapján érhetők el.
Rövidesen ilyen minősített továbbképzési programként lesznek teljesíthetők az államháztartási szakon elvégezhető regisztrált mérlegképes könyvelői továbbképzéseink is.

5) Mennyi idő alatt kell teljesíteni a továbbképzési kötelezettséget?
A szabályozás értelmében az előírt mennyiségű továbbképzést 4 éves képzési ciklus alatt kell teljesíteni. Az első képzési időszak 2014. január 1-jétől 2017. december 31-ig tart.

6.) Hogyan lehet részt venni minősített továbbképzésen.
A képzéseken való részvételnek – illetve az erre járó tanulmányi pontok megszerzésének - feltétele, hogy a tisztviselő a képzést felvegye az éves képzési tervébe, illetve a Vizsgaportálon jelentkezzen az általa kiválasztott képzésre. Az egyéni képzési terveket elsőként 2014. februárjában kell elkészíteni, azonban új képzési igény felmerülése esetén a képzési terv módosítható, kiegészíthető.

Bejelentkezés a KreditPont Klubba, vagy e-learning előadáshoz

Segítség a bejelentkezéshez

Aktuális konferenciáink

Elérhetőségek
Ankétok, tagi ingyenes rendezvények:
(1) 237-9872
E-mail: tana@saldo.hu
Előadások, konferenciák:
(1) 237-9872
Regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzése:
(1) 237-9873
OKJ-s képzések, vizsgaszervezés:
(1) 237-9898
E-mail: oktatas@saldo.hu
Azonosítóink, nyilvántartási számaink
Felnőttképzési engedélyszám: E-000906/2014
Együttműködő partnereink
konfi.hu
Konferenciák, kreditpontos képzések egy helyen!