Új transzferár nyilvántartás készítése a gyakorlatban, NAV transzferár elvárások és tapasztalatok

Előadásunkon összefoglaljuk, hogy az új Transzferár rendelet milyen változásokat hozott a különböző dokumentációkban,adatgyűjtésben. Hangsúlyt helyezünk az adóhatóság ellenőrzési tapasztalataira, elvárásaira. Példákkal szemléltetünk egyes eseteket

A képzés adatai

Előadó(k): Lakatos Zsuzsa (Transzferár és adószakértő); Kiss Tamás (NAV-Transzferárellenőrzési osztályvezető)

Dátum: 2019. ápr. 24.

Helyszín(ek): Saldo Zrt. Székháza (XIII.ker. Mór u. 2-4.)

Konferencia, előadás

Részvételi díj:
18.900 Ft/fő + ÁFA (bruttó: 24.003 Ft)
Saldo tagoknak:
16.900 Ft/fő + ÁFA (bruttó: 21.463 Ft)

Új Transzferár nyilvántartás készítése a gyakorlatban, adóhatósági transzferár elvárások és tapasztalatok

Az új transzferárazási előírások alapján kell teljesíteni a 2018. évről szóló transzferár nyilvántartási kötelezettséget. Egy teljesen új elemmel, a fődokumentummal (Master File) egészül ki a transzferár nyilvántartás, melyben a teljes cégcsoportra vonatkozóan kell különféle részletező és áttekintő adatokat bemutatni. Az egyes dokumentálandó tranzakciókat már nem önállóan, hanem egy helyi dokumentumban (Local File) szükséges részletezni, melyet minden egyes érintett vállalkozásnak el kell készítenie. A fődokumentum és a helyi dokumentum együtt képezi a transzferár nyilvántartást, bármelyik hiánya vagy hiányos elkészítése esetén a vállalatok mulasztási bírsággal sújthatóak.

Hogyan épül fel a fődokumentum, milyen adatokat szükséges bemutatni, honnan és hogyan kell összegyűjteni az adatokat? Milyen új elemeket és részleteket kell kidolgozni a helyi dokumentumban? Mire helyezi az adóhatóság egy ellenőrzéskor a hangsúlyt és hogyan érdemes a gyakorlatban felkészülni a nyilvántartási kötelezettség megfelelő teljesítésére?

Mindezeket egy új transzferárazási rendelet foglalja össze, melyhez képzésünk iránymutatást és alkalmazásához gyakorlati lépéseket kíván biztosítani.
 

Előadás időpontja: 2019.04.24. (Szerda) (9:00-16:00) 

Regisztráció: 8:15

Előadás helyszíne: Saldo Zrt. székháza (1135 Budapest, Mór u. 2-4.) 

Előadók: 

 • Lakatos Zsuzsa - TAX Revolutions Kft (Transzferár- és adószakértő)
 • Kiss Tamás - NAV, Transzferár ellenőrzési osztály, (Osztályvezető) 

Részvételi díj: 

 • 18.900 FT/Fő+ÁFA
 • 16.900 Ft/Fő+ÁFA (saldo tagsággal, 2 vagy több résztvevő esetén) 

Tematika: 

 • Magyar jogszabályok áttekintése a szokásos piaci ár elvről és a transzferár nyilvántartási kötelezettségről. Hazai szabályozás: csoportos társasági adózás, illetve társasági adóalap módosító tételek. Kapcsolt vállalkozás fogalma, bejelentési és kijelentési kötelezettség, CbCR bejelentési kötelezettség. Mulasztási bírságok alakulása, számítása.
 • Új transzferár rendelet hatályba lépése és megalkotásának háttere: nemzetközi tendenciák, BEPS, transzferár szabályok egységesítése az OECD-n belül, EU transzferár fórumai és eredményei.
 • A nemzeti adóhatóságok globális információ igényének magyarázata. Annak bemutatása, hogy BEPS-et megelőzően rendelkezésre álló korlátozottan elérhető információk miatt milyen nehézségek/félreértések merültek fel a transzferár ellenőrzések során. Hogyan járul hozzá a BEPS a transzferár megállapítások finomításához.
 • Az új transzferár dokumentációs kötelezettség lényege, a háromszintű transzferár dokumentációs kötelezettséggel érintettek köre, a magyar vállalkozások legfontosabb feladatai a Country-by-Country Report-tal, Master File-al és Local File-al kapcsolatosan.
 • Annak bemutatása, hogy hogyan használja fel az adóhatóság a háromszintű transzferár dokumentációból származó adatokat. A transzparencia növekedésének szerepe. Hogyan járul hozzá a kockázatalapú kiválasztás az adózók jogkövető magatartásának elősegítéséhez.
 • Country-by-Country Report: jogszabályi háttér, riport készítési és bejelentési kötelezettségek megállapítása, végső anyavállalat megállapítása, gyakorlati teendők és példák.
 • Master File (fődokumentum) gyakorlati kérdései: ki kötelezett az elkészítésére, határidő, tartalmi elemek, adatok összegyűjtése, összesítése, ellenőrzése, kapcsolt vállalkozások fogalma, üzleti eredmény mozgatórugói, konszolidációs és számviteli anomáliák, gyakorlati teendők és példák az egyes tartalmi elemek összeállításához.
 • Local File (helyi dokumentum) gyakorlati kérdései: új tartalmi elemek a korábbi transzferár dokumentációs kötelezettségekhez képest, menedzsment és döntéshozók, döntési folyamatok bemutatása, versenytárs elemzés ügyletenként, szóbeli szerződések írásba foglalása, összehasonlító elemzés, tesztelt fél, felhasználható pénzügyi adatok és források, ezek kapcsolatai a beszámolóval, gyakorlati teendők és példák az egyes tartalmi elemek összeállításához.
 • A transzferár szempontjából kockázatos ügyletek rövid ismertetése.
 • Immateriális jószág fogalma, értelmezése, példák.
 • Funkcionális elemzés bemutatása, szerepe a transzferár nyilvántartásban, példák.
 • Karakterizáció szerepe a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában, példa.
 • Összehasonlító elemzés folyamata, bemutatása, példák.
 • Üzleti átszervezések transzferár hatásai, értékteremtés elve, példák.
 • Alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatások.
 • Új elvek a nyilvántartás összeállításához: adóévenkénti nyilvántartás, adatbázis elemzések frissítése, visszakövethetőség, elkészítési határidő, módosítás, források, szűkítés.
 • Adatbázisok szűrési lépései és hibái, jellemző használati előnyök és hátrányok, példák.

Étkezés

Az előadás előtt pogácsát, ebédszünetében szendvicset, ásványvizet valamint kávét biztosítunk a résztvevőknek,ami után a közterheket a Saldo Zrt. megfizeti.

Lemondási feltételek!
A jelentkezés fizetési kötelezettséget von maga után. Az előadáson való részvétel lemondására az előadást megelőző 3. munkanapig van lehetőség az oktatas@saldo.hu e-mail címen. 3 munkanapon belüli lemondás esetén a részvételi díj 70%-a kiszámlázásra kerül, a rendezvény felmerült költségeinek fedezésére.

Parkolás
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a cégünk az előadásra érkezőknek korlátozott számban parkolóhelyet tud biztosítani. A parkolójegy ára: 650 Ft. Kérem, hogy eziránti igényüket a jelentkezéskor a "Megjegyezés" rovatban, a gépjármű rendszámának megadásával jelezni szíveskedjenek.


Az előadással kapcsolatban bővebb információt az 1/237-9872-as telefonszámon vagy az oktatas@saldo.hu e-mail címen kaphat.

Várjuk előadásunkon!

Saldo Zrt.

 

 

Keresés a képzések között

Elérhetőségek
Ankétok, tagi ingyenes rendezvények:
(1) 237-9820
E-mail: tana@saldo.hu
Előadások, konferenciák:
(1) 237-9898
Regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzése:
(1) 237-9873
OKJ-s képzések, vizsgaszervezés:
(1) 237-9872
E-mail: oktatas@saldo.hu
Azonosítóink, nyilvántartási számaink
Felnőttképzési engedélyszám: E-000906/2014
Együttműködő partnereink
konfi.hu
Konferenciák, kreditpontos képzések egy helyen!